Kihagyás

Tárhely, VPS, szerver: melyik kell nekem?

Olcsó, gyors, egyszerű: maximum kettőt választhatsz.

Mindhárom megoldás célja végső soron az, hogy a weboldala(i)dat elhelyezhesd az "interneten", és a látogatóid meg tudják nézni az oldalad tartalmát. Az viszont nem mindegy, hogy hány látogatóról, mekkora forgalomról beszélünk, illetve hogy ki mennyit fog dolgozni azért, hogy idáig eljuss.

Tárhely

A tárhelyszolgáltatás lényege, hogy egy közös szerveren sok ügyfél sok weboldalának szorítunk helyet, amelyek egyforma beállítással, szabványos kiépítésben érhetőek el. Képzeld el úgy, mint egy városi kerékpárkölcsönző szolgáltatást (pl. BuBi, PécsiKe). A bringák egyformák, nem túl kényelmesek, de használhatóak - és amikor szükséged van rá, megkaphatod. A tárhelyszolgáltatás is így néz ki: nem adnak nagy teljesítményt, egy közös pool-on osztozkodnak a felhasználók. Amikor túl sok erőforrás "ki van kölcsönözve", akkor várnod kell (pontosabban a weboldalad látogatóidnak), hogy kiszolgáljanak.

Dedikált szerver

A másik véglet az, amikor az egész szervert kibéreled.

Biztosan ismeritek azt a viccet, amikor a sejk fia Németországban jár egyetemre. A srác hazatelefonál:

  • Apa, olyan gáz, hogy itt mindenki vonattal jár suliba, én meg megjelenek itt a Ferrarival..
  • Sebaj fiam, jövő héten veszek neked egy vonatot!

Nyilvánvalóan vannak azok a speciális esetek, amikor az óriási látogatószám miatt ennyi erőforrás kell, főleg nagy kampányok idején, amikor mindenki egyszerre szeretné elérni a weboldalad. A legtöbb esetben nem is elég erre egy szerver, az erőforrás-elosztás és a hibatűrés miatt általában egyből többet helyezünk üzembe.

Ráadásul a saját szerver esetében a telepítést, beállítást és az üzemeltetést is neked kell végezned (vagy a webfejlesztődnek), a szolgáltató ezt (alaphelyzetben) nem adja a szerverhez. Kapsz egy üres vasat, benne egy hálózati kapcsolattal, egy konzol hozzáférést; a többi nem az ő dolga. Ha visszatérünk a biciklis analógiához, ez olyan, mintha besétálnál a Neuzer gyárba, felvásárolnál egy tucat kerékpárvázat, hajtókart és láncot, és ezzel a készlettel szeretnéd megkerülni a Balatont. Amíg egy hozzáértő szerelő nem rakja neked rendesen össze, addig ez csak vas marad. Ha csak valahogy összetákolod egy indiai arc YouTube videója alapján, néhány kilométer után kereshetsz egy rendes szakit. Ráadásul kell hozzá még egy csomó kiegészítő alkatrész is, hogy megfelelő biztonsággal, megfelelő teljesítménnyel tekerhess.

VPS

A VPS valahol átmenet a dedikált szerver és a tárhely között. Itt is a közös erőforrásból kapsz, de egy jól körülhatárolt, leválasztott szeletet. A neve is innen jön: Virtual Private Server.

  • Virtuális, azaz bár egy közös fizikai szerveren futnak, de logikai szétválasztással (virtualizációs technológiával)
  • Privát, azaz nincs közösködés sem a beállításokban, sem az adatokban - az egyes ügyfelek rendszerei jól elkülönülnek.
  • Server, azaz teljes értékű kiszolgáló, nem csak egy tárhely.

Önmagában ezt használni pont olyan, mint amikor webshopból rendelsz biciklit. Az már csak a tiéd, nem vetted meg az egész gyárat, ott van benne minden lehetőség; de az unboxing nem annyira élvezetes. Nem olyan, mint egy IKEA bútor, amit egy 4-es imbuszkulccsal összeraksz a mellékelt leírás alapján; itt kell egy csomó szerszám és szaktudás az összeszereléshez, és némi tapasztalat sem hátrány - igazából pontosan ugyanúgy, mint egy dedikált szerver esetében. Itt csak a méretek mások.

Menedzselt VPS

Egy jól beállított, jól méretezett VPS pont olyan, mint egy tökéletesen rád illesztett bringa, amit nem egy webshopban, nem egy szupermarketben vettél, hanem egy valódi bringaboltban. Pont akkora, amekkora neked kell, kényelmes, kitekersz vele a világból; rendesen összerakták, bírja a strapát, nem hullik szét és biztonságos. Ahhoz, hogy a weboldalad így működjön egy VPS-en, megfelelőt kell választani, és az üzemeltetődnek nagyon sokat kell vele dolgozni. Gyakorlatilag jár hozzá egy saját szerelő, aki pátyolgatja a rendszert: karbantartja, szerelgeti, és ha szükséges, lecseréli alattad a vasat. Miután a webfejlesztőddel összeraktátok és feltöltöttétek (pl. egy WordPress alapú weboldalt), neked csak annyi a dolgod, hogy használd.

Összehasonlítás

Tulajdonság Típus Weboldalak száma
Olcsó, egyszerű tárhely általában 1
Olcsó, gyors VPS korlátlan
Gyors, egyszerű menedzselt VPS korlátlan
Gyors (és nagyon drága) dedikált szerver korlátlan

(A "gyors" itt webkiszolgálási, teljesítménybeli sebességet jelöl, nem projekt megvalósítási/kivitelezési gyorsaságot)

Bővebb leírást a menedzselt VPS-ekről itt olvashatsz:

Menedzselt VPS


Kommentelés és reakciók